Японският космически апарат SLIM  (Smart Lander for Investigating Moon)  кацна

...
Японският космически апарат SLIM  (Smart Lander for Investigating Moon)  кацна
Коментари Харесай

Японски апарат кацна на Луната

Японският галактически уред SLIM  (Smart Lander for Investigating Moon)  кацна на повърхността на Луната, заяви Японската галактическа организация ДЖАКСА в предаване онлайн онлайн на канала си в ЮТюб.

Телеметричните данни сочат, че SLIM, именуван и “лунен снайперист ”, е кацнал, оповестиха от ДЖАКСА.

Според английският Гардиън няма дефинитивно удостоверение за сполучливо кацане от японска страна. Все още ревизираме всички данни, прецизирали са от японската галактическа организация. Очакват се детайлности на конференция.

От ДЖАКСА споделиха, че технологията за кацане ще се трансформира в мощен инструмент за бъдещо проучване на хълмистите лунни полюси, за които се счита, че са евентуален източник на О2, гориво и вода – факторите, нужни за поддържане на живота. ДЖАКСА означи, че ще отнеме към месец, с цел да се дефинира дали SLIM е постигнал високопрецизните си цели.

Япония от ден на ден се стреми да играе по-голяма роля в космоса, партнирайки си със Съединени американски щати в контраст на Китай. В страната има няколко частни галактически стартъпа и проектите на ДЖАКСА са да изпрати астронавт на Луната като част от задачата “Артемис ” на НАСА в идващите години.

Японската галактическа организация претърпя в последно време поредност от неуспехи с създаването на ракети, измежду които бе и несполучливото изстрелване през март на новата ракета H3. То докара до закъснение на доста японски галактически задачи, измежду които и SLIM и взаимното проучване с Индия на Луната, която през август м.г. реализира историческо кацане на южния лунен полюс.

Апарати на ДЖАСА са кацали два пъти на дребни метеорити, само че кацането на Луната е доста по-трудно поради гравитацията. Три лунни задачи на японския стартъп ispace, на съветската галактическа организация и на американската компания “Астроботик ” (Astrobotic) се провалиха предходната година. 

Предвижда се SLIM да разположи два мини апарата за проучване и снимане на повърхността на Луната.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР